Frans

Curriculum Vitae Frans Lasès


1949 in Amsterdam geboren.

Van 1970 tot 1987 is Frans als televisievormgever werkzaam bij de NOS.
Hij werkt er (onder veel meer) aan Een van de Acht, Wonderland, Popkrant, Popgala ’73, De Stratemakeropzeeshow, Panorama Woensdag Show, J.J. de Bom, Dat ik dit nog mag meemaken, Simonscoop, Bokkesprongen, Geef je ouders maar weer de schuld, Kinderen voor Kinderen, De Tweede Natuur, Met Andere Ogen, TV Graphics ’81. Hij ontwerpt het VARA uitroepteken logo, inclusief stationcalls, leaders en logovarianten. Verder maakt hij omslagen voor de VPRO gids, platenhoezen, affiches en meer.
Zijn presentatie ‘TV design for whom?’ - gehouden op het International TV design congres in Keulen - blijkt voor veel collega’s een eye-opener.

Van 1987 tot 1990 heeft hij zijn eigen studio voor audiovisuele en grafische vormgeving (Frans Lasès zonder partners).
In deze periode ontwerpt hij een TV spot voor Die Grünen, doet hij twee seizoenen de publiciteitsvormgeving voor Toneelgroep Theater/Theater aan de Rijn, en de videovormgeving voor PTT Post. Voor de NCRV ontwerpt hij een stationcall en diverse programmaleaders. Hij is jurylid voor de ADCN jaarprijzen en verzorgt een videopresentatie voor het ADCN gala. Hij doet de inrichting van de tentoonstelling ‘Schilders van Venetië’ in vijf zalen van het Rijksmuseum te Amsterdam, inclusief gevelaankleding.

Van 1990 tot heden is Frans freelance programmamaker/regisseur/auteur.
Voor VPRO Villa Achterwerk bedenkt en realiseert hij magazine programma’s als Dag Meneer de Koekepeer (76 afl.), Het Plakboek van Primus l (13 afl.), Hé Hallo Kobie en Ko (26 afl.), Oma Hondje (39 afl.). Vrijwel alle denkbare genres zijn hierin vertegenwoordigd: drama, documentaire, animatie, trucage, sketches, muziekclips, spelletjes, tekenen/schilderen en veel oorspronkelijke liedjes (op muziek gezet door Wouter van Bemmel).
Aan deze series wordt meegewerkt door o.a. Jan Wolkers, Herman Brood, Wim T. Schippers, Kitty Courbois, Bart Chabot, Kamagurka, Annet Malherbe, Philip Freriks, Jan van Eijndthoven, Gummbah, Serge Henri Valcke en Marjolijn Touw.
Met ‘Thijs op de bouw’ levert hij een bijdrage aan de internationale kleuterserie ‘Open a Door’. In de onmogelijke serie ‘Woensdag Wonderdag’ (13 afl.) zien we tal van goochelaars aan het werk en ‘CompoZietZie’ (6 afl.) is bedoeld voor de oplettende kijker.
Daarnaast doet hij de bewerking en dialoogregie van o.a. Jim Henson’s ‘Stinkie en Boudewijn Show’ (26 afleveringen) en ‘Spullenbeesten’ (13 afl.). Als hij in 2005 tot Eregast van Cinekid wordt benoemd, vinden onder de titel ‘Het totaaltheater van Frans Lasès’ dagelijks vertoningen plaats van zijn werk.
Bij de programmaseries ‘Knapper’ en ‘Vandaag gebeurt het!’ (KRO Kindertijd) werkt hij samen met zijn zoon Hugo die de productie op zich neemt.
Hij schrijft liedteksten voor fadozangeres Maria de Fátima, met wie hij een
millenniumclip opneemt. In opdracht van Museum Meermanno maakt hij een filmisch portret van de Amsterdamse grafisch kunstenaar Frans de Jong (hij tekent voor de interviews, samenstelling en regie).

Ook als auteur is Frans actief. Zo is hij columnist ‘Design’ voor Esquire en publiceert hij kinderboeken, waarbij hij samenwerkt met illustratoren als Sylvia Weve, Tom Schamp en Jan Jutte. Ook met Herman Brood maakt hij twee boeken. Een selectie van zijn versjes is opgenomen in Gerrit Komrij’s ‘De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten’.
Daarnaast is hij eindredacteur en mede-organisator van ‘Boekwerk in uitvoering’ (project i.h.k.v. Amsterdam Wereldboekenstad 2008-2009).
Sinds 2015 publiceert hij met grote regelmaat zijn blog ‘Verbale processen’.
Hij heeft een vaste column (‘Het is gezien’) in Articula, het online magazine van Arti et Amicitiae. In 2023 wordt een selectie van zijn persoonlijke observaringen gebundeld onder de titel Het is gezien – met illustraties van Peter van Hugten.

Tentoonstellingen en presentaties
Zowel zijn televisiewerk als zijn grafisch ontwerpen worden regelmatig geëxposeerd: Stedelijk Museum Amsterdam (1973-1974-1987) – Culturele Raad Noord Holland (1974) – Gemeentemuseum Groningen (1982) – Centre Pompidou Parijs (1985) – Poster Biennale Warschau (1986-1990) – Poster Biennale Lahti (1987-1989-1991) – Plakatók, Hongarije (1988-1990-1994) – Poster Biennale Mexico (1990) – Arti et Amicitiae (1995) – Cinekid (1991-1996-1998-2002-2005-2008) – Expo Lasès in triplo. Galerie Weerdruk, Amsterdam (2022). Zijn werk is opgenomen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Prijzen en onderscheidingen
Voor zijn televisiewerk is Frans meermalen onderscheiden: De Frans Duwaerprijs 1972 voor het NOS designteam. Zowel de Nipkowschijf als de Kinderkast 1979 voor het team van J.J. de Bom. Special Award for International TV Design 1986. Publieksprijs Cinekid 1992. Galerieprijs en Special Award ‘One Hour Art’ Arti et Amicitiae 1995. Ere-Nipkowschijf voor het team van Villa Achterwerk 2005. Special Guest Cinekid 2005.

Docentschappen, lezingen, tv-optredens
Vaste docentschappen: Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving), Amsterdamse Grafische School (avondopleiding).

Gastdocentschappen: Nederlandse Film- en Televisie Academie Amsterdam, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam, Studio Santbergen Hilversum, Academie voor Beeldende Kunsten Kampen, Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht, Jan van Eijck Academie Maastricht, Academie voor Beeldende Kunsten den Bosch, Merz Akademie (Hochschule für Gestaltung) Stuttgart, Cinekid, diverse basisscholen (via Stichting SSS).

Lezingen/inleidingen: Televisions Design International Keulen, Forum Typografie Essen, Typografie Verein München, Festikon Amsterdam, Stichting Film en Wetenschap Utrecht, AV-Festival Arnhem, Symposium Beeld en Geluid Hilversum, Arti et Amicitiae Amsterdam, Museum Meermanno den Haag, Literair Museum Hasselt (B).

Televisie interviews: Voor de vuist weg (AVRO), Schooltelevisie (NOT), Waar kijken ze naar? (KRO), Retourtje Cinekid (VPRO), Stichting Beeld en Geluid (Hilversum), N.a.v. Tentoonstelling Herman Brood (RTV-NH), De zaterdagbijlage van De Avonden (VPRO-radio), De Agenda (NH Radio).